srijeda, ožujka 26, 2008

Ernst Haeckel - Otac ekologije

Ernst Haeckel ili punim imenom Ernst Heinrich Philipp August Haeckel rođen je 1834 godine u gradu Potsdamu. Nakon što je uspješno završio medicinu U Berlinu i stekao doktorat iz medicine, a nakon toga i doktorat iz zoologije prije negoli je postao profesor komparative anatomije na sveučilištu u Jeni, gdje je predavao punih 47 godina od 1862 do 1909 godine. No Haeckel nije bio samo orijentiran na biologiju već je usto imao i izražene sposobnosti za filozofiju, fiziku pa i umjetnost, iako je njegov doprinos na području bilogije uvjerljivo najjači.

U razdoblju od 1859 do 1887 Haeckel je imenovao više od tisuću novih vrsta, a na ekstenzivnom putovanju Kanarskim otocima 1866-67 susreo se i sa velikim Charlesom Darwinom, ali nije nikad u potpunosti prihvatio njegovu teoriju prirodne selekcije. Haeckel je predstavio svijetu koncept heterokronije što u stvari znači promjenu u tajmingu embrionskog razvoja kroz tijek evolucije. Zanimljiva je istaknuti da Haeckel nije uvijek tražio uporište u znanosti te je ponekda znao nešto isticati bez da je za to prije imao opipljivih empirisjkih dokaza.

Tako ima jedna zanimljiva crtica iz njegovog života kada je nakon što je Darwin izdao svoju knjigu "O podrijetlu vrsta putem prirodne selekcije" Haeckel iznio da se dokaz evolucije ljudi može naći u Nizozemskoj istočnoj Indiji (sada Indoneziji) i opisao vrlo detaljno ove "teoretske ostatke", te čak i imenovao još neotkrivenu vrstu pod nazivom Pithecanthropus alalus poslavši svoje studente u Indoneziju da ih nađu. Na njegovu sreću (ili znanje) jedan student ih je i pronašao i to su prvi ostaci ljudskih predaka koji su pronađeni iako je njegov skovani termin Pithecanthropus kasnije. Haeckel je također napisao mnoštvo knjiga, od kojih se kao posebno vrijedne ističu Opća morfologija (1866), Slobodna znanost i slobodna doktrina (1877), Čudo života ( 1906) te Weltratsel( Svjetska zagonetka, 1899), a koju mnogi drže njegovom najboljom knjigom.

Kako je bio umjetnički talentiran sam je često vršio i ilustracije, a njegovi embriološki crteži još dan danas izazivaju kontroverze te mnogi ističu kako je Haeckel u najmanju pretjerano naglasio sličnosti, a što možete i sami vidjeti sa ove slike. Kako su postojale različite verzije crteža embrija i Haeckel je bio prokazivan kao varalica, odnosno da njegovi crteži nisu točni, a naročito je bilo veliko njegovo rivalstvo sa Wilhelmom Hisom u pogledu tih kontroverznih crteža embrija. Možda je to utjecalo i na činjenicu da Charles Darwin u svom djelu Čovjekov Predak ("The Descent of Man") iz 1871 godine nije uzeo nijedan crtež embrija od Haeckela već se poslužio crtežima drugih autora.

Ovo slika prikazuje kontroverzni prikaz embrija od Ernsta Haeckela. Vidljivo je kako je Haeckel zaista prenaglasio sličnosti među embrijima te na poprilično jednostavan način pokušao prikazati u stvari veoma komplicirane veze. Kliknite na sliku za punu veličinu.

Haeckel iako svestran, najviše je ostao zapamćen po činjenici što je skovapo termin ekologija. Također bio je jedan od prvih koji je smatrao psihologiju granom fiziologije, iako je njegov rad uvelike bio orijentiran na područje biologije, odnosno naročito evolucije i razvoja života na zemlji. Haeckel je umro 1919 godine u 85 godini života, 4 godine poslije smrti svoje žene Agnes.

Nema komentara: