nedjelja, studenoga 16, 2008

Obama i ekološki problemi

Ekologija i zaštita okoliša su definitivno područja za koja su se predsjednik George W. Bush i njegova administracija najmanje interesirali, štoviše, čini se da su davali sve od sebe da spriječe ozbiljniji razvoj obnovljivih izvora energije. Hoće li SAD postati ekološki osvještenije s Obamom na čelu? Ako je suditi prema Obaminim predizbornim govorima i uzbuđenju koje vlada među ekološkim udrugama u SAD-e moglo bi se reći da u SAD-u slijedi „zelena revolucija“ u nadolazećim godinama.

Stavi li se početna euforija sa strane, u sljedećih nekoliko godina biti će izuzetno mnogo posla samo kod popravljanja svih šteta koje je napravila Busheva administracija, a ekološki problemi postaju sve ozbiljniji. Nužne promjene koje bi se trebale dogoditi u sljedećim desetljećima su kraj dominacije fosilnih goriva i vrlo jak zaokret prema obnovljivim izvorima energije poput energije vjetra i solarne energije. Energetski lobiji koji promoviraju korištenje ugljena i nafte još uvijek su daleko najsnažniji lobiji na svijetu, pa će zaokret prema obnovljivim izvorima biti jako težak.


Prema planovima Baracka Obame u pogledu rješavanja problema klimatskih promjena, 175 milijardi dolara biti će usmjereno prema obnavljanju energetskog sektora u SAD-u s ciljem revitalizacije ekološke politike kreiranjem pet milijuna novih „zelenih“ radnim mjesta. Plan za rješavanje problema klimatskih promjena također uključuje i 80% smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2050 godine. Sve ove promjene zaista bi mogle u SAD-u stvoriti jak „zeleni“ energetski sektor u godinama koje dolaze.

Gotovo je nevjerojatno vidjeti tako veliki optimizam u raznim ekološkim udrugama nakon gotovo desetljeća mraka koje je došlo s Georgom W. Bushom. Još uvijek postoji neugodna financijska kriza koja bi mogla sve planove znatno usporiti jer već sad mnoge kompanije upadaju u velike probleme i mogle bi nestati s tržišta ako se takvo stanje nastavi. Ali usprkos svim problemima, među ekolozima ponovno se rađa nova nada…

2 komentara:

Anonimno kaže...

Nada i optimizam su najjace oruzje svim politicarima,sjedinjenim drzavama i svijetu je bila potrebna velika promijena pa su tako odlucili da pocnu od smjena Busha,stavljajuci na celo najmocnije drzave Obamu.Od ranije se znalo da ce to biti zena ili crnac.To je svijetu bilo potrebno,black Santa,djed mraz koji je svojim govorim punim optimizma i nade obasuo sav svijet sve medije.Licno smatram da je on samo jos jedna marioneta (u ocigledno drugacijem ruhu i obliku nade za promjenama na bolje)u rukama veceg zla tj. iste vlasti od ranije.Bush nesto ne izgleda bas porazen.I ja se nadam i svi se nadamo tim velikim promjenama,zelenoj energiji koju potenciraju svi osim USA.Ipak tesko se odreci njihovih SUV i stila zovota koji iza sebe ostavlje smeca vise neko bilo koja druga drzava po broju stanovnika,tzv. brzi zivot.drazave poput Washingtona vec su na dobrom zelenom putu,kao i drzave istocne i zapadne obale koje imaju malo razvijeniju svijest,ali centralni dio US tesko ce poci tim putem.
A sada na nama je da gledamo tu casu polupraznu ili polupunu,dok se od prljavstine ni ne vidi sta je u njoj i koliko.Vazno je da je narod dobio i cuo sta je htio.najveca upecanja i najzelenije planove za vrijeme najveceg ekonomskog kolapsa u US.Malo ironicno ali eto.

Anonimno kaže...

Ne znam...meni se taj Obama čini baš kao oke tip. Ono, ima mozga. Ali ne ovisi samo o njemu da li će ostvariti sve to što je naumio, ima tu puno drugih čimbenika. Ja se neću puno nadati, dok se bar nešto od svega ne počne i ostvarivati. Nema od riječi ništa...

ellye1990