srijeda, svibnja 28, 2008

Pacifička obala Sjeverne Amerike sve kiselija

Znanstvenici su vrlo iznenađeni najnovijim spoznajama koje pokazuju da ocean uz pacifičku obalu Sjeverne Amerike postaje sve kiseliji. Prema koautoru studije Chris Sabine-u, razina kiselosti oceana je trenutno na razini koju su znanstvenici očekivali tek sredinom ili krajem stoljeća.

Veliki dio sjevernoameričke kontinentalne ploče je pogođen tim povećanjem kiselosti oceana i to će svakako negativno utjecati na morski ekosustav. Povećanje kiselosti oceana je uglavnom posljedica globalnog zagrijavanja, jer oceanske vode postaju sve korozivnije zbog toga jer voda upija sve više ugljičnog dioksida iz atmosfere. Povećana razina ugljičnoga dioksida u atmosferi povezana je s povećanom upotrebom fosilnih goriva, procesa koji je dramatično rastao u posljednjih 50 godina.

Bogatom morskom životu biti će se teško prilagoditi ovoj kemijskoj promjeni u oceanima, osobito organizmima s oklopima od kalcijevog karbonata poput koralja, školjaka i malih organizama sa dna prehrambenog lanca.

Bilo kako bilo, negativni utjecaj povećanja kiselosti oceana vjerojatno neće zaustaviti život u morima. Richard Spinrad , pomoćni administrator u NOAA-u, predviđa kako bi „povećanje kiselosti oceana na Zemlji moglo imati dalekosežne posljedice što se tiče zdravlja priobalnih sustava i održivosti ekosustava koji je temelj ljudske populacije“.

Povećanje kiselosti oceana – Velika prijetnja morskim ekosustavima.

Istraživački tim sakupio je podatke sa 13 nadzornih stanica koje su spuštene prošlog ljeta i postavljene u vodama od centralne Kanade do sjevernih obala Meksika. Tim stanicama mjerili su pH vrijednosti u vodama oceana s ciljem određivanja razine kiselosti. Rezultati su pokazali niže pH vrijednosti od onih koje su istraživači očekivali i predvidjeli.

Prognoze za budućnost su sve, samo ne optimistične. Znanstvenici vjeruju da će uvijek-rastuća razina ugljičnog dioksida u atmosferi imati još veći utjecaj na kiselost oceana.

Vrlo simbolične su bile riječi koje je izrekao Burke Hales, izvanredni profesor na Oregon State University-u: „Vlak povećanja kiselosti oceana je krenuo sa stanice i ne možemo napraviti baš puno da ga izbacimo sa tračnica“.

Nema komentara: