nedjelja, ožujka 01, 2009

Inženjerstvo okoliša – Definicija i značenje

Prema definiciji inženjerstvo okoliša (eng. environmental engineering) je poveznica između znanosti i inženjerstva s ciljem unaprjeđivanja stanja okoliša. Tu se prije svega misli na održavanje kvalitete pitke vode, kvalitete zraka te općenito Zemljine površine i to ne samo iz ljudske perspektive nego i iz perspektive svih ostalih živih bića. To ustvari znači da je svrha inženjerstva okoliša da uz korištenje znanstvenih i inženjerskih metoda stvara zaštitne sustave koji će štititi život na Zemlji od mnogobrojnih vrsta zagađenja.

Inženjerstvo okoliša podijeljeno je u mnogo različitih grana poput kontrole zagađenja vode i zraka, recikliranja otpada, odlaganje otpada, problemi javnog zdravstva pa čak i istraživanja utjecaja na okoliš novih građevinskih projekata. Iz navedenog jasno je da je inženjerstvo okoliša multidisciplinarna misija kojoj je cilj očuvanje okoliša i zdravlja. Inženjeri okoliša su orijentirani na sve ekološke probleme, svaki problem s okolišem za njih je jednako važan i općenito bi se moglo reći da sve što je na neki način povezano s okolišem također povezano i s inženjerstvom okoliša.

Pročišćavanje otpadnih voda. Inženjeri okoliša morati će prebroditi mnoge izazove u godinama koje dolaze da bi održali naš okoliš čistim i zdravim.

Inženjeri okoliša imaju vrlo važnu ulogu jer čišći i zdraviji okoliš automatski znači i zdraviji te samim time i kvalitetniji život. Inženjerstvo okoliša može se studirati na mnogim sveučilištima diljem svijeta i uobičajeno postoje dva programa studiranja kojima se educiraju dva tipa inženjera okoliša. Jedan tip su takozvani „civilni“ inženjeri okoliša i oni se primarno fokusiraju na hidrologiju, upravljanje vodenim resursima i dizajnom postrojenja za pročišćavanje voda. Drugi tip stručnjaka su „kemijski“ inženjeri okoliša koji se više orijentiraju na kemijske metode poput naprednih tehnologija za kontrolu kvalitete zraka i vode. U pravu također postoje specijalizacije za zakone inženjerstva okoliša i te specijalizacije su sve popularnije s porastom količine zakona za zaštitu okoliša.

Nema komentara: