ponedjeljak, ožujka 31, 2008

Tibet – Stanje okoliša

Tibet predstavlja jedan vrlo poseban ekosustav s jedinstvenom biološkom raznolikošću i ima iznimnu ekološku važnost, osobito zbog toga jer stanje okoliša na Tibetu ima velik utjecaj na države s kojima graniči – Indiju, Kinu, Bangladeš i Pakistan.

Tibet se suočava s mnogo ekoloških problema i iako je Kina 2003 godine izdala takozvanu „Bijelu knjigu“ (White Paper) o ekološkim poboljšanjima i zaštiti okoliša na Tibetu, još uvijek postoji puno problema koje treba riješiti ukoliko Kina želi zaštititi taj jedinstveni dio prirode.

Stara šuma na Tibetu je prepolovljena u manje od 40 godina (1950-1990) zbog izgradnje novih cesta koje su istovremeno služile i za dodatnu deforestaciju. I kako su se širile te ceste, širio se i stupanj deforestacije i Kina planira čak i više projekata izgradnje cesta po cijelom Tibetu. Ova deforestacija na Tibetu ima osobitu negativnu stranu gledano s ekološke strane jer šume imaju velik utjecaj na kreiranje uzoraka vjetra i s time utječu i na vremenske uvjete.

Tibet je kao i mnoga druga područja na svijetu ozbiljno pogođen problemom globalnog zatopljenja jer se glečeri na Tibetu tope brzinom od 7% godišnje, i sve to ubog klimatskih promjena i globalnog zatopljenja koje je prosječnu temperaturu na Tibetu povećalo za jedan stupanj od osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Ukoliko se ovaj trend nastavi počet će se događati suše, pojačat će se efekt dezertifikacija i prouzročiti pustinjske oluje koje su već pokazale svoje pakosno lice u Kini.

Tibet – Jedinstven i prekrasan. Kliknite na sliku za punu veličinu.

Život divljih životinja na Tibetu je također u opasnosti, uglavnom zbog gubitka naseobina i divljeg izlova i neke vrste su zbog toga već izumrle, osobitu u periodu velike deforestacije koji je trajao skoro 40 godina. Neki izvještaji čak i govore da kineski vojnici ubijaju puno životinja samo za zabavu i sport, a da pri tome koriste čak i automatsko oružje. Zakoni o zabrani lova su većinom samo mrtvo slovo na papiru jer postoji puno tura za ilegalni lov koje su organizirane za bogate klijente koji često love ugrožene životinje.

Ono što većina ljudi ne zna je činjenica da ekološko stanje Tibeta utječe na cijeli planet. Jedno nezavisno istraživanje pokazuje da stanje okoliša na Tibetu utječe na 85% populacije u Aziji i time na više od 47% svjetske populacije, a to znači da Tibet nije samo regionalni problem.

Nažalost, zbog globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena, više gotovo da i ne postoje takve stvari poput lokalnih ekoloških problema. Svaki ekološki problem sada predstavlja globalnu prijetnju za naš planet i Tibet u tome nije iznimka.

Nema komentara: