petak, srpnja 25, 2008

Dizanje razine more – koliko, kada i gdje?

U današnje vrijeme slušamo sve više i više uznemiravajućih vijesti o rastućim razinama mora i oceana, a sve zbog globalnog zatopljenja. Topljenje leda zbog povišene prosječne temperature nije jedini uzrok sve bržeg rasta razina mora i oceana. Dobar udio u rastu razine mora i oceana ima i termalna ekspanzija koja je opet posljedica povišene temperature.

2001 godine međuvladini odbor za klimatske promjene (Intergovernmental Panel Climate Change) procijenio je da će rast razine mora do 2100 godine biti između 9 i 88 centimetara, ali prema najnovijim rezultatima znanstvenih studija porast bi mogao biti čak metar i pol do kraja stoljeća. Istraživanje je proveo tim znanstvenika iz Velike Britanije i Finske koji su razvili računalni model koji povezuje temperature i razine mora u zadnja dva tisućljeća.

Ovi rezultati prezentirani su na velikoj znanstvenoj konferenciji u Beču (Travanj 2008) gdje je Svetlana Jevrejeva, jedna od glavnih članica istraživačkog tima izjavila: „U zadnjih 2.000 godina razina mora (globalni prosjek) je bila vrlo stabilna, varirala je za samo oko 20 centimetara, ali mi predviđamo da će do kraja stoljeća rast razine mora biti između 0,8 i 1,5 metara.

Znanstvenici su to uglavnom povezali s izuzetno brzim topljenjem ledenih površina koje se odvija na mnogo mjesta u svijetu, osobito na Grenlandu i zapadnom Antarktiku koji gube svoje ledene pokrove mnogo brže nego što je predviđeno. Mnogo dokaza pokazuje da će povećanje razine mora biti barem jedan metar do kraja stoljeća, a to bi moglo izazvati ozbiljnih problema u nisko-ležećim državama, osobito u onima kojima ekonomske prilike ne dopuštaju izgradnju ozbiljnih obrambenih sustava.

To bi mogao biti veliki problem za mnogo ljudi koji žive u delti rijeke Ganges u Aziji koja je vrlo napučeno područje. Siromašna država Bangladeš mogla bi biti najranjivija budući da 80-90% države leži ispod ili oko jedan metar od razine mora, a Bangladeš nema nužna sredstva za obranu od tako velikog dizanja razine mora.

I opet – najsiromašniji će najviše nastradati.

Aitutaki - Kukovi otoci (Cookovi otoci) - jedno od lijepih mjesta koja su jako ugrožena zbog rastućih razina mora i oceana. Kliknite na liku za punu veličinu.

1 komentar:

Anonimno kaže...

Ok sad sam stvarno oduševljena što postoji ovakav blog na Hrvatskom jeziku. Studiram ekologiju i zaštitu životne sredine i naravno da mi je drago kada naiđem na ovako kvalitetno odabrane i obrađene teme. Svaka čast. Puno pozdrava i uspijeha u daljnem radu...